Individuele therapie - Kosten

Individuele therapie - Kosten

Tarieven en vergoedingen

De behandeling wordt in de meeste gevallen volledig vergoed vanuit het basispakket. Houd er rekening mee dat je eigen risico (afhankelijk van of je een vrijwillig verhoogd eigen risico hebt) verrekend wordt bij gebruikmaking van zorg binnen de Generalistische Basis GGZ.

Voorwaarden voor vergoeding

Er bestaat een aantal voorwaarden om voor vergoeding in aanmerking te komen:

  • je huisarts heeft een verwijzing geschreven voor GB-GGz. Hierop wordt aangegeven dat er een vermoeden van een DSM-stoornis bestaat. Ook moet de AGB-code van je huisarts erop staan en moet de verwijsbrief gedateerd zijn vóór het intakegesprek.
  • er is sprake van een DSM-diagnose (die niet van vergoeding is uitgesloten) die in de intakefase kan worden vastgesteld
  • je kunt in het eerste gesprek een geldig legitimatiebewijs tonen

Zorg die uitgesloten wordt van vergoeding

Een aantal klachten is uitgesloten van vergoeding, zoals: werkgerelateerde klachten, relatieproblemen, opvoedingsproblemen, rouw, specifieke fobieën en klachten veroorzaakt door lichamelijke problemen. Als na de intakefase blijkt dat je niet in aanmerking komt voor vergoeding, bespreek ik dat met je. We kunnen dan samen kijken naar andere opties, zoals bijv. het verder gaan op eigen kosten of een behandeling/begeleidingstraject bij een ander soort hulpverlener.

Vergoede zorg via je zorgverzekeraar

Als je behandeling gebaseerd is op een declareerbare diagnose dan zijn mijn tarieven bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit (https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_752075_22/1/#content_bijlagen). Sinds januari 2022 is het Zorg Prestatie Model (ZPM) ingevoerd. Hier is een folder over dit Zorgprestatiemodel (https://www.zorgprestatiemodel.nl/shared/content/uploads/2021/11/Patientfolder-zorgprestatiemodel-incl-illustraties-digitale-versie.pdf). Behandelingen worden per ‘zorgprestatie’ in rekening gebracht. Een zorgprestatie is bijvoorbeeld een intakegesprek, diagnostiek of een behandelsessie.

Mijn praktijk werkt zonder contracten met zorgverzekeraars. Als je hierover meer wilt lezen, zie dan  www.contractvrijepsycholoog.nl. Je ontvangt facturen rechtstreeks van de praktijk. Deze facturen kun je zelf indienen bij je zorgverzekeraar. Je behandeling wordt, mits voldaan aan de hierboven genoemde voorwaarden, nog altijd vergoed. De hoogte van die vergoeding is echter afhankelijk van jouw specifieke zorgverzekering.
Het percentage dat zorgverzekeraars vergoeden, ligt vaak tussen de 60 en 100 procent. De rest van de kosten komt dan voor eigen rekening. Check de precieze vergoedingen en voorwaarden (beperkingen in aantal sessies, tijdsperiode, enz.) voor aanmelding bij je verzekeraar zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Je verzekeraar zal mogelijk vragen naar een AGB code. De praktijk van Tweevoud Psychologie heeft AGB-code 94065365.

Anonimiteit
De rekening die bij je zorgverzekeraar wordt ingediend is niet geheel anoniem. Ik ben verplicht de rekening op naam en met een code van een diagnostische hoofdgroep (bv een code voor ‘angst’) aan te leveren. De zorgverzekeraar is gehouden aan geheimhoudingsplicht.

Niet-verzekerde zorg
Krijg je geen vergoeding via je zorgverzekeraar? Dan kost een individueel consult € 130 (60 minuten directe en inclusief 15 min indirecte tijd; vrijgesteld van btw).

Afzegging en niet verschijnen
Wil je je afspraak afzeggen? Doe dat dan ruim van tevoren, maar minimaal 24 uur voor de geplande afspraak. Lukt dit niet, dan breng ik dit mogelijk in rekening. Let op: deze nota is niet te declareren bij je zorgverzekeraar.